Szórádi Rózsa

#12 ÚJRAHASZNOSÍTÁS A DOLGOZÓSZOBÁBAN – Vigyázzunk Földünkre!

Minden évben április 22-én emlékezünk meg a Földünkről. Természetesnek vesszük, hogy minden reggel felkel a Nap, esik a friss esővíz, és a fák termelik az oxigént. 

De ez mindig így lesz? Vagy inkább úgy teszem fel a kérdést, hogy meddig lesz ez még így?

Manapság már a csapból is a klímaváltozás elleni küzdelem, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és a környezettudatosság folyik. Valóban, az elmúlt évtizedekben nem fordítottunk Földünk védelmére annyi energiát, mint amennyit a kizsákmányolására fordítottunk. Ez egy közös teher, ezért közös a felelősségvállalás is.

Feltehetjük magunknak a kérdést, hogy én egyedül mit érek a klímaváltozás elleni küzdelemben? Erről az egyik kedvenc Disney mesémből, a Mulanból jut eszembe egy idézet: “Egyetlen rizsszem képes átbillenteni a mérleg nyelvét.”

Bár, mi kis halak vagyunk, és a globális cégek hozzáállását a környezetvédelemhez nem tudjuk sajnos befolyásolni, de mi példát mutathatunk a környezetünk számára.

A szelektív hulladékgyűjtés mellett sok környezetkímélő tevékenységet végezhetünk. Például ha ruhatárunkat vegyesen (vagy akár teljes mértékben) second-hand ruhaneműkből válogatjuk össze, vagy ha nem dobjuk ki a sok műanyag dobozt, hanem felhasználjuk palántázásra vagy otthoni csetreszek tárolására.

Én viszont most egy pár olyan tippel készültem Neked, ahol a dolgozószobában keletkezett hulladékot fogjuk újrahasznosítani! Tarts velem! 🙂

Használjunk kevesebbet!

Fontosabb, hogy ne nyomtassunk feleslegesen. A mai, digitalizált világban már szinte minden megoldható felesleges papírhulladék-gyártás nélkül. Ha mégis nyomtatunk, használjuk a papír mindkét oldalát.

Mit tehetünk otthon?

– Az összegyűrt újságpapírral ablakot tisztíthatunk: mártsuk ecetes vízbe, így vegyszermentesen lesznek ragyogóak az ablakok.

– Gyújtsunk be vele. Helyettesítsük a fát papírral a kandallóban, az összetekert újságpapír is jól ég és tábortűzhöz is alkalmas.

– Használjuk helykitöltőnek a pukkanós műanyag helyett, ha dobozba csomagolunk

– Trendi és mutatós tud lenni, ha az ajándékot színes újságpapírba csomagoljuk

– A papír a kertben is hasznos lehet: virágok és fűszernövények alá jól alkalmazható. A földet a kiterített újságpapírra szórva megakadályozhatjuk, hogy a veteményest ellepjék a gyomnövények.

– Ha esetleg éretlen gyümölcsöt vásároltunk, csomagoljuk újságpapírba, és gyorsabban megérik.

– Érdemes a hűtő zöldségtartó dobozát is kibélelni az újságpapírral. Így könnyebb tisztítani, és magába szívja a nedvességet és a szagokat is.

– A kukacok nagyon szeretik a papírt, ezért a kerti komposztálóba tépkedjük bele, hogy értékes komposzttá váljon.

– Az állatmenhelyek is nagyon jól fel tudják használni a papírt, például a ketrecek kibélelésére, vagy alomként.

– A nedves újságpapírba csomagolt vattával áttörölgetett rozsdamentes tárgyak visszanyerik régi ragyogásukat

Készítsünk házilag papírt!

Bárki kipróbálhatja otthon a papírmerítés technikáját, így készülhet a hulladék papírból dísztárgy, könyvjelző, képeslap, levélpapír, meghívó, falikép vagy füzetborító.

Az otthoni alkotáshoz szükség lesz az alábbiakra: 

  • Hulladék papírok
  • Tál, lavór
  • Turmix gép 
  • Fa keret
  • Sűrű szövésű szúnyogháló vagy drótháló
  • Sodrófa a víz kipréseléséhez

A birtokunkban lévő hulladékot össze kell tépkedni, majd annyi vizet kell ráönteni, hogy jól ellepje a papírt! Lehetőleg egy napig kell áztatni, az a jó, ha az anyag szétmállik. Ezután turmixgépbe tesszük a masszát és bő vízzel összeturmixoljuk. Az így kapott végtermék lesz az alapanyag. A szitával adagoljuk a filclapra a kimerített lapokat.

Én egy kisebb 5X5-ös szitadarabot használtam, merevítő keret nélkül. Erősen nyomkodjuk le a papírt, így a textilhez tapad az anyag. Ezután a sodrófával hengereljük ki a vizet a papírból.

A megszáradt papírt lehet díszíteni, illetve fűszerekkel illatosítani. Én rendszerint fahéjat, kávét, céklalevet és gyömbérport, kurkumát használok, utóbbiak kíválóan színeznek is. A préselésnél csipkét is használtam, a fotókon is látszódnak az így kapott érdekes minták. 

(forrás: behir.hu)

Remélem felkeltettem az érdeklődésed a saját kezűleg készített, újrahasznosított tárgyak iránt! Ha készítettél Te is hasonló dolgokat, küldd el nekem e-mailben, kíváncsi vagyok rá! 🙂

Szeretettel gondolok Rád,

Rózsa

Szórádi Rózsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük