Szórádi Rózsa

#35 LEGYEN VÉGE! – Év végi lezárások, összegzések, tanulságok ideje

Te mikor zárod az idei üzleti évedet? Én hamarosan leteszem a lantot 2️⃣0️⃣2️⃣3️⃣-ra, és a jól megérdemelt pihenést megkezdem. DE❗ előtte még van egy pár szokásos rutinom, ami nélkül nem zárom le a folyamatokat.

💡 Emlékezz vissza a nyári gyakorlatunkra, amikor visszatekintettünk az év első 6️⃣ hónapjában elért eredményeinkre, és megterveztük a második féléves stratégiánkat. Hát… eltelt a második 6️⃣ hónap is, így elérkeztünk az év végére.

Engedd meg, hogy megosszam Veled az én üzleti rutinjaimat, amik minden év végén segítik a lezárást és a következő év megtervezését. Lássuk őket! ⏬

📝 “STOP / START / CONTINUE” 📝 

Vedd elő a már jól ismert A4-es lapot, és írd fel az első oszlopba a 2023-ra megfogalmazott összes üzleti célodat. Ezután írd fel mellé 3 oszlopba a következőket: SIKERÜLT / ELENGEDEM / TOVÁBBVISZEM. Nincs más dolgod, mint beírni a megfelelő helyre a céljaid mellé, hogy;
– ha sikerült, minek köszönhetően sikerült a célodat elérned; milyen eszközt, módszert, stratégiát használtál, stb.
– ha nem sikerült, miért nem sikerült; a módszer volt a rossz, kevés energiát fektettél bele, nem a megfelelő embereket kerested meg, stb.
– ha továbbviszed, akkor miért viszed tovább a következő évre? Mert sikeres volt, és még többet akarsz kihozni belőle? Megnyitott új utakat, lehetőségeket a számodra? Fogalmazd meg, hogy mit szeretnél elérni jövőre az adott célból!

⚖️ ÖNVIZSGÁLAT ⚖️ 

Az előző feladatot én először az üzleti terveim és céljaim számbavételével szoktam kezdeni. Viszont fontosnak tartom, hogy ugyanezt elvégezzem a saját, személyes tulajdonságaim és viselkedésem felülvizsgálatában is. Mit jelent ez? Azt, hogy megint 4 oszlopot fogok készíteni, az elsőt töltöm ki utoljára. A 2., 3. és 4. oszlop tetejére pedig felírom, hogy ELKEZDEM / ABBAHAGYOM / FOLYTATOM. Az 1. oszlopba pedig ezek után végiggondolom azokat a tulajdonságaimat, amiket használok – akár tudatosan, akár akaratlanul – az üzleti tárgyalásaim, beszélgetéseim során. Ahogyan a partnereim, a vásárlóim, és az emberek általánosságban látnak és tapasztalnak engem. Ez azért fontos, mert így felismerhetem azokat a viselkedésmintákat, amik segítenek az üzletben, illetve azokat is, amik hátráltatnak. Mikre gondolok? Például ilyenekre: “Gyorsan és sokat beszélek, nem hagyom szóhoz jutni a másikat.” ; “Többször én érkeztem utoljára a megbeszélésre, az ügyfél már ott volt.” ; “Lehetnék felkészültebb a tárgyalásokon, készíthetnék prezentációt is.”
A lényeg, hogy próbálj meg minél őszintébben magadba és magadra nézni, mert csak az segít neked és az üzletednek is fejlődnie a következő évben.

📰 MOTIVÁCIÓS TABLÓ KÉSZÍTÉSE 📰

Mikor elvégeztem az első két feladatot, akkor felveszem a vágyaim fonalát, és mindent, amit a jövőben el szeretnék érni, vagy meg szeretnék szerezni (legyen az egy tárgy, egy végzettség vagy egy érzelmi dolog) felírom egy papírra és felragasztom egy A3-mas kartonlapra. Én az írás mellé képeket is szoktam nyomtatni (például, ha egy új nyaralási helyszínre vágyom, akkor arról ragasztok ki képet a táblámra), mert vizuálisan is szeretném minél inkább magamévá tenni a gondolatot, a vágyam tárgyát. A céljaimmal teli tablót pedig az íróasztalom fölé helyezem a falra, hogy mindig lássam; akkor is, ha jól mennek a dolgok, és akkor is, ha nehezebben. Minden helyzetben extra adag motivációt tud adni, ha ránézek azokra a dolgokra, amikért küzdeni érdemes!

Végezd el a fenti 3 gyakorlatot, add meg magadnak és az üzleted fejlődésének ezt a pár órát, amíg csak Te és a gondolataid teremthettek közösen! Sok sikert! 😉

Szeretettel gondolok Rád,

Rózsa

Szórádi Rózsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük